Universal Patient Rights Association Logo

ÜYELİK

ŞİKAYETİM VAR

BİZE ULAŞIN

Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD), son günlerde basına yansıyan hasta hakkı ihlalleri ve hastaların mağduriyetini artıran altyapı sorunlarıyla ilgili basın bildirisi yayınladı. Bildiri şöyle:

Ülkemizde sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar vahim hasta hakkı ihlallerine yol açmaya devam ediyor. Son günlerde yaşanan üç farklı olayda bu ihlallerin münferit olmadığı, sistemsel sorunlarla birlikte giderek daha da üzücü bir hal aldığı ortaya çıkıyor.

Güvenlik Hakkı yaşam hakkı ile eşdeğerdir!

15 Nisan günü Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde mide rahatsızlığı nedeniyle hastanede yatmakta olan ve yanlış kan verildiği için hayatını kaybeden 88 yaşındaki Akile Vardan’ın ölümü, dün de şeker hastalarının gözlerine rutin yapılan iğne sonucu enfeksiyon oluşması sağlıkta güvenlik hakkının, yaşam hakkı ile eşdeğer olduğu bir kez daha vurgulanması gerektiğini gösteriyor.

Temel hasta haklarından olan güvenlik hakkının gözetilmesi için, sağlık hizmeti veren gerek kamu, gerekse özel tüm kuruluşların hiçbir hastanın sağlığını tehlikeye atmayacak biçimde ciddi önlemler alması gerekmektedir. Bu önlemler,  uluslararası kabul gören standartların titizlikle uygulanması sonucu alınabilir.  Sağlık alanında kaynak sorunu yadsınamaz bir sorundur, ancak mevcut aksaklıkların birçoğunun fazladan kaynak sorunundan öte, hesap verebilirlikle ilgili olduğu, bu nedenle de bir an önce şikayet mekanizmalarının devreye girmesi gerektiğini göstermektedir.

Son haftada yaşanan bu iki olayda da, güvenlik hakkının ciddi şekilde ihlal edilmesi, ihmalden kaynaklanmaktadır ve bu ihmallerin sorgulanması gerekmektedir. Bunu yapması gereken ise, sadece hastalar değil, her bir ihmalde hedef haline gelen sağlık sektörü, en başta da denetimden sorumlu siyasi otoritelerdir.

Psikiyatri hastaları ve madde bağımlıları için altyapı yetersiz!

Dün, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde yaşandığı iddia edilen bir diğer vaka da, psikiyatri tedavisi gören hastaların mağduriyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Tedaviye erişim hakkı ayırım yapılmaksızın tüm insanların hakkıdır ve ister bağımlı olsun, ister kronik psikiyatri hastası olsun, tüm hastaların altyapısı düzeltilmiş, acil vakalara anında müdahale edilebilen bir ruh hastalıkları hizmetine ulaşma hakkı vardır.

Madde bağımlılarının tedavisi için  uzman kadroya  ve özel donanımlı bir merkeze de ihtiyaç vardır. Bu eksiklikler giderilmediği müddetçe hastaların iyileşme göstermesi, tedaviye henüz başlamayanlarınsa tedaviyi seçmesi beklenemez.

Üzülerek görmekteyiz ki, birçok kez gerek Derneğimiz, gerekse ilgili uzmanlar,  hasta ve hasta yakınları tarafından dile getirilen bu sorun yeterli ilgiyi görmemektedir.

EHHD olarak bizler, insan hayatından daha önemli hiçbirşey olmadığını bir kez daha hatırlatır. Sağlık alanında geri kalmış bir ülkenin, diğer sektörlerde ne kadar gelişmiş olursa olsun asla çağdaş bir ülke olamayacağını, er ya da geç tüm sektörlerin çökeceğini şiddetle vurgularız.

Hasta hakkı ihlallerinin  kayıt altına alınması ve bütünsel olarak bu ilhallerin mümkün olan en asgari seviyeye indirilebilmesi için, hasta hakları yasa tasarısının bir an önce meclisten geçmesi gerekmektedir. EHHD’nin başlattığı imza kampanyasına destek vermek için: https://www.ipetitions.com/petition/hasta-haklari-mza-kampanyasi-patients-rights

Kıbrıs’ın Kuzeyinde hasta ve hasta yakınlarının haklarının korunması için 2002 yılında kurulan Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD), Mart 2016 itibarı ile de hasta hakları savunuculuğunu merkeze alan “Hastanın Sesi” projesini yürütmeye başladı. AB tarafından finanse edilen  ve EHHD tarafından yürütülen “Hastanın Sesi” projesi, yurttaşların yüksek menfaatinin korunması ve haklarının tesis edilmesi için çalışmalar yürütmektedir