Universal Patient Rights Association Logo

ÜYELİK

ŞİKAYETİM VAR

BİZE ULAŞIN

‘Hastanın Sesi’ proje  yönlendirme komitesi 6- 11 Kasım tarihleri arasında Roma’ya eğitim gezisi gerçekleştirdi. Hasta hakları konusunda Avrupa çapında çalışmalar yapan, ayni zamanda projenin de ortağı olan Aktif Yurttaşlık Ağı (ACN) tarafından organize edilen eğitim gezisinde özellikle hasta hakları ihlalleri ve şikayet mekanizmaları konusunda bilgiler alındı.

Mart 2016 tarihinde başlayan ve  Şubat 2018’e kadar devam edecek olan  ‘Hastanın Sesi’ projesi çerçevesinde düzenlenen eğitim gezisine Kıbrıs`ta sağlık ve hak arama konularında faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra doktor,  avukat ve proje yöneticileri de katıldı.

Roma’da ve Avrupa’nın 30 ülkesindeki sivil toplum kuruluşları ve hasta örgütleri ile işbirliği içinde olan ve Avrupa standardları çerçevesinde hasta haklarının korunması güçlendirmek için çalışmalar yapan Aktif Yurttaşlık Ağı tarafından ağırlanan proje ekibi, Roma’daki San Giovanni Addolorata Hastanesini ve Gemelli Hastanesini ziyaret ederek sağlıktaki işleyişi yakından gözlemleme fırsatı elde etti.  Proje ekibi aynı zamanda,  ülkede faaliyet gösteren Thalassemia Örgütü, Dünya Sağlık Örgütüyle işbirliği yapan, Görme Engelliler için Körlüğün Engellenmesi Araştırma ve Bakım Ulusal Merkezi, akıl sağlığı konusunda çalışmalar yapan Di Liegro Vakfı ve İtalya Kalp Merkezi yetkililerinin hazırlamış oldukları sunumları dinleyerek kendi vizyonlarını genişletme şansını yakaladı.

‘Hastanın Sesi’ Proje Müdürü  İzlem Sönmez, her anı çok yararlı uluslararası deneyim ve temaslarla dolu dolu bir şekilde tamamlanan eğitim gezisinde, yönlendirme komitesi üyelerinin aynı alanlarda faaliyet gösteren Roma örgütleri ile temaslarda bulunarak kendi örgütlerinin güçlü ve zayıf yönlerini tekrardan gözden geçirme ve değerlendirme fırsatı yakaladıklarını dile getirdi.  “Hastanın Sesi “ proje ekibi, söz konusu derneklerin düzenledikleri kampanyalar ve hak arama çalışmalarını öğrenme fırsatı yakaladı.  Sönmez;  “Roma’da devlet ve sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliği ve dayanışma bağlantıları çok güçlü, sağlık sistemi yurttaşların şikayetleri doğrultusunda devamlı olarak güncelleniyor, sıkça karşılaşılan şikayetlerin üzerine gidilip en kısa sürede çözüme kavuşturuluyor. Hastaneler içerisinde bulunan “Hasta Hakları Birimleri” sayesinde hasta ve hasta yakınları sorunlarını anında iletebiliyor. Böylesi bir sistemi deneyimlemek  bizim için gerçekten çok eğitici ve vizyonumuzu ileriye taşıyan, örnek alınması gereken bir gözlem ve çalışma oldu. Eğitim gezisi sayesinde birkez daha anladık ki Hasta hakları gözetilmeden sağlık sistemi iyileştirilemez” şeklinde konuştu.

Katılımcılar için çok önemli ve uluslararası bir fırsat olan bu eğitim gezisinden elde edilen bilgi ve deneyimlerden yararlanmak isteyen ilgililer Evrensel Hasta Hakları Derneği’ni ziyaret ederek proje ekibinden bilgi alabilirler

Söz konusu eğitim gezisine; Evrensel Hasta Hakları Derneği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, Mülteci Hakları Derneği, Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Kıbrıs Thalasemia Derneği temsilcilerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı AB işleri sorumlusu ve özel sektör temsilcisi de katıldı.

Kıbrıs’ın Kuzeyinde hasta ve hasta yakınlarının haklarının korunması için 2002 yılında kurulan Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD), Mart 2016 itibarı ile de hasta hakları savunuculuğunu merkeze alan “Hastanın Sesi” projesini yürütmeye başladı. AB tarafından finanse edilen  ve EHHD tarafından yürütülen “Hastanın Sesi” projesi, hasta ve hasta yakınlarının yüksek menfaatinin korunması ve haklarının tesis edilmesi için çalışmalar yürütmektedir.

###